Hol a hiba?
jelenlegi gondolkodásunk annyira elvakultan tárgyias, hogy azt mondjuk, semmiből nem lehetett valami, a valamiből viszont semmiképp nem lehet semmi.

Állatok, akik szintén zömmel tudatos lények!
Hogy mást ne mondjak, a varjak a nevükön szólítják egymást, mi ez, ha nem öntudat és fogalmi gondolkodás?
Az öntudat nem valami megfoghatatlan szubsztancia.
Tehát megfogható? Talán anyag?az inger és a mozgató rendszer közé iktatott szerkezet.
A tudat egy modellező, prognosztizáló apparátus. Az inger és a mozgató készülék közé iktatott, az inger lefutását késleltető mechanizmus. Egy értékelő rendszer.

A működés minősége a lényeg, nem a hordozó szerkezet.
Maga a szerkezeti felépítése hordozza, határozza meg az események (inger-válasz) lefutását. Mint valami beégetett program esetén, itt az anyag szerveződése adja az algoritmust, aminek a végterméke a jó esetben helyes működés.
Biokémiai változások sora.
Így gondolom én is. De emellett létezhet az embernél egy éntudat, ami nem ösztönszerű. Ez a tudat a gondolkodásból táplálkozik. Az én gondolkodik. Például érzéseinkről gondolkodva éntudatunk részei lehetnek a féltudatos érzések is. Az állatok is éreznek, gondolkodnak, akarnak, de ezek ösztönösen zajlanak bennük, nem úgy mint az embernél. Amennyiben állati lények vagyunk, érzéseink, ösztöneink határozzák meg még gondolkodásunkat, amennyiben emberek, gondolkodásunk uralkodik az érzéseken és ösztönökön.minden érzelemre képes lény tudatos lény. A tudat alapjában ösztönszerű.

a létezés, a tudatos létezés is egy folyamat, és nem időpillanatok felsorakoztatásából áll össze.
Igen, ha jól értem, ezek szerint amit nem tud, ott lehetünk szabadok? Kétségtelen, hogy általában értelmesnek tűnik ez a létáram, van tudatosság mögötte szerintem is. Úgy gondolom, hogy gondolkodva, a dolgokból mi magunk olvassuk ki azt, ami a dolgokban vagy a dolgok mögött van. A gondolataink azonban kicsit sem hasonlítanak az anyagi lét bármely tényéhez. Tehát nem lehet a tudat anyagi eredetű. Főleg mert az anyag kiszámítható törvények szerint épül fel és folyamatai is determinatívak. Szabad pedig csak akkor lehetek, ha ebből a befolyásból kiszakítom magam. Ezt gondolkodva tehetem.maga az Univerzum létfolyama sem „tudja”, mi lesz a konkrét jövője.
Valamint árnyaltabban közelítenék ahhoz a kérdéshez, hogy amennyiben emberek vagyunk, a gondolkodásunk uralkodna az ösztöneink felett.
Érzelmi megerősítés nélkül még nincs gondolkodás és belátás.
erőfeszítéseket kell ezért tenni
Az egoizmusunk ellenállását.Ellenállást kell hozzá legyőzni az elménkben.

De vajon kedvünket, gondolatainkat szabadon alakíthatjuk? Mert ha nem, akkor amit ezekből kiindulóan teszünk, nem is lehet szabad. Attól, hogy megtehetem és megteszem azt, amit szeretnék, már szabad lennék? Ha a szobámban az ágyat áthelyezem, akkor szabadon cselekedtem? Nemcsak az érzéseimet szolgáltam ki? Amikor valaki úgy dönt, hogy megiszik egy pohár bort, szabad? Nem inkább az érzéseinek, vágyainak engedelmeskedik? Ha az érzéseinknek, ösztöneinknek megfelelően teszünk valamit, már szabadok lennénk? Akkor akár a heroinfüggő is szabad lenne, hiszen ő is azért teszi tönkre az életét vele, mert már csak ebben leli kedvét. Vagy az élénkítőszert fogyasztó energiától duzzadva szolgálja ki vágyait és ösztöneit. De ez szabadság lenne?A szabadság az az energiamennyiség, ami fölött rendelkezni áll módunkban, amit kedvünkre alakíthatunk át a legkülönfélébb minőségű mozgássá.

Az öntudat, mint minden egyéb létező, egy az anyag speciális energia megnyilvánulásának koncentrálódása, szerveződése. ....
A tudat, mint nem anyagi feltételezése szükségtelen.
Egy materiális tulajdonsággal van dolgunk, ami adott szerveződési fokon automatikusan, mint fizikai szükségszerűség megjelenik és hatni kezd.
Ebben a tekintetben abszolút konzervatív erő. Semmilyen „külső” beavatkozást nem igényel a fellépése. Nem célszerű kiemelni a többi fizikai erő sorából.
Ha az öntudatot kölcsönhatásnak vennénk, akkor beismernénk, hogy nem tudunk mit kezdeni a bonyolultabb dolgok megértésével, ezért visszavezetjük olyasmire, amit már valamennyire ismerünk. Ez a tudomány haldoklása. Persze könnyű valamit megmagyarázni, ha nem akarjuk elismerni valamiről, hogy az nem egyszerűen csak élők közötti speciális viszony, hanem valami egészen új dolog. Szép varázsszó lehetne az öntudatra, hogy az kölcsönhatás. De ezzel semmi sem lett megmagyarázva és megértve.Egy új kölcsönhatásként kellene kezelni.

De azt is mondod, hogy az anyagi folyamatokhoz nem hasonló, mertAz öntudat, mint minden egyéb létező, egy az anyag speciális energia megnyilvánulásának koncentrálódása, szerveződése. ....
A tudat, mint nem anyagi feltételezése szükségtelen.
Hogyha azokhoz a folyamatokhoz hasonlítana, akkor nem azok következménye lenne. Még szép, hogy nem érzem a tudatot létrehozó anyagi mozgásokat! Az eredményüket érzem és abból profitálok.
De akkor az evolúciónál miért nem ezt a logikát használod? Mert az evolúció így értelmetlen volna? Hiszen a legkézenfekvőbb módon maga az evolúció materiálisan ott érhető tetten, ahol a biológiai és kémiai tényeket lerögzítjük. A fizikailag érzékelhető lények evolúciója tehát pont hasonlít arra, ami azt látszólag okozza. Ezt úgy értem, hogy azonos természetűnek tűnik vele. Ezzel szemben a tudat természete gyökeresen más, mint amivel a kémia, fizika és biológia foglalkoznak. S mivel szerinted a tudatot az e tudományok által leírt tények okozzák, ezért természetes, hogy a fizikai és kémiai folyamatokat sem találjuk a tudati folyamatokban.Hogyha azokhoz a folyamatokhoz hasonlítana, akkor nem azok következménye lenne.
Na itt az egészet zavartnak érzem. Előbb azt mondod, hogy nem hasonlít a tudat az anyaghoz, illetve a tudati folyamatok az anyagi folyamatokhoz, most pedig materiális tulajdonságokat is tulajdonítasz neki. Ha tényleg materiális vagy energetikai tulajdonságai volnának, akkor anyagilag megfogható, mérhető volna minden érzet, gondolat és akarati impulzus. Ezen kívül ha a tudat és öntudat energia volna, akkor ezt az energiát a fizika már rég fel kellett volna hogy fedezze. Mivel a fizika mára igen magas szintre jutott, de nem talált sehol sem anyagot , sem energiát, ami gondolat, érzés, akarat vagy öntudat lett volna, ezek után az egész elképzelés minden alap nélkülinek néz ki.Például az, hogy le tudom írni ezeket a sorokat, aztán te el tudod olvasni. Az öntudat energia, ami mozgást indukál. Magyarán egy munkavégző képesség.
A szellemvilág legújabb anyagi típusú termékét nevezed réginek?
Hogy primitívebb lett volna, azt nem állítanám, csak más volt. A jelenlegi fizikai szemszögünkből tekintve primitívebbnek tűnhet, mivel ebből a szempontból nem látható az, ami előtte volt. S ami belőle megfigyelt lett a tudomány által, s ami erre alapozva látszólag magyarázatot ad sok mindenre, az a régit lealacsonyítja, holott az csupán átfogóbb és tompább volt. Tompasága miatt mondhatnánk is rá, hogy primitívebb, de mivel sokkal szélesebb látóköre volt, a mienket kellene primitívnek nevezni, a beszűkült érzékelési képességeink miatt isSzerintem ebben az új világban keletkezik az öntudat, mert a régi alkalmatlan volt rá. Azért, mert az volt a primitívebb.

Na igen, de ebben az esetben sem a tudat lesz meghatározható belőle, hanem csak az anyag. Hogy a tudatban lévő érzés vagy képzet rezegne, semmi sem utal rá. Sőt, a rezgés miért válna tudatossá? Miért nem jó neki tudattalanul?a tudat az anyagban lévő fizikai erők más elrendezését és más fajtájának dominanciáját mutatja, az anyag egy másik arcát láthatjuk meg benne. Az előző formákétól különbözőt.
A molekulák ezek szerint felfoghatók egy hihetetlenül összetett rezgéskombinációnak. Ezek a rezgéskombinációk még tovább bonyolódnak és mondjuk egy aggyá állnak össze. A tudat ebben az esetben szintén meghatározható, mint rezgések végtelenül bonyolult eredője.
Értem, tulajdonképpen te mindent rezgésre vezetsz vissza, amit időnként anyagnak, hatásnak, munkavégzésnek nevezel.Igen, kölcsönhatásnak, meg energiának, mumkavégző képességnek neveztem a tudatot. Sőt még azt is mondhatnám, hogy anyag. Szerintem ezek egy és ugyan azok a dolgok. A lét különböző formái, amik azokból a bizonyos rezgésmódokból adódnak.
Külső az, ami a megismerőn kívül van. Belső az, ami benne van. Azaz valami rajtad kívülit tapasztalhatsz külsőleg és belsőleg is. Hogyan? Külsőleg úgy, hogy kívülről rátekintesz, megfigyeled. Belsőleg úgy, hogy érzésedben átéled vagy gondolkodásodban megragadod a lény(eg)ét.Szerintem az, hogy mi a külső és mi a belső, teljesen zavaros. Az énemet ha egyszer érzékelem, azt csak külsőleg tehetem. Ha van magábanvaló "belső" énem, arról megint csak közvetetten lehet ezek szerint tudomásom és ez a tudomásul vett a megnyilvánuló énem, de nem a valódi. Ennek az elhatárolásnak se vége se hossza nincs visszafelé fejtve. Állandóan lenne egy még belsőbb énem?
Onnantól, ahol a fizika képes megfigyelni. A hő már anyaginak mondható. A levegő, víz, föld is. Az elektromosság, mágnesesség már egy anyag alatti valóság. Ha a lelki és szellemi létet érzékfelettinek nevezzük, akkor ez már érzékalatti. A kvantumfizika, a húrelmélet ezt az érzékalattit ostromolja, ha jól ítélem meg, de ennek megismerésével nem a természeti világot, az anyagot, és főként nem a teljes valóságot fogja megismerni, hanem a valóságnak egy parányi szeletét. És azután ezt a szeletet alkalmazzák a teljesre, mintha alkalmazható volna rá. Ez lesz a tudomány valamikori legnagyobb tévedése. Az a gyanúm, hogy mindenféle húrelmélet merő fantáziálás csupán.Ezzel azt is kérdezem, hogy vajon honnantól számít anyagnak az anyag? A téridő feltűnése előtti formák vajon anyagiak vagy sem?

No, arra kiváncsi volnék. Azt elhiszem, hogy az agyban rezgések mérhetők, de hogy az agy a tudat volna, arra nem utal semmi.Szerintem minden anyag, a tudat is az! Amennyiben ez is egy rezgésforma, márpedig miért lenne kivétel, kimutatható akár műszeresen is.
Igen, amennyiben az érzés és a tudat megjelenik valahol az anyagban, ott kimutatható jele is kell legyen. De szabad azonosítani az átélhetőt a mérhetővel? Nem önkényes az az elgondolás, hogy mérhetőnek kell lennie mindennek? Hiszen csak az mérhető, aminek mennyisége van. Mi van akkor, ha az érzésnek nincs nagysága, rezgésszáma, kiterjedése, csak minősége? Nem is tapasztaljuk másmilyennek, mint minőséginek.Azért, mert a tudat és a tudatot reprezentáló érzés is egy anyagi állapot. Mint ilyen mérhető kell, hogy legyen.
Így igaz.Mérhető anyagnak kell változnia ahhoz, hogy munkát tudjon végezni, hogy a szervezetem különböző területein stimuláló ingerületeket produkáljon. Vezérelni valamit csak kimeneti jellel lehetséges. Az pedig valahol keletkezik.
Igen, anyag által. Ki adja ki a kimeneti jelet? Ki vezérli az anyaggal az anyagot? Ezek nem értelmetlen kérdések. Szerinted az anyag egy része alannyá válik, hogy az anyag többi részét vezérelje? Hogy válik alannyá? Miért válna alannyá? Ha ez az alanyiság nem látszik azon az anyagon, amint állítólag az anyag másik részét vezérli, akkor miért feltételezi valaki, hogy az anyag magától alakul vezérlővé? Ha minden tényleg a legkisebb ellenállás irányában működne, akkor az anyag egy része nem vállalná magára annak minden evolúciós küzdelmét, hogy tudattá váljon.Anyagot vezérelni csak anyaggal lehet.
A megismerő miért volna tudat? Tudatos a megismerő. De a tudat nem ő maga, hanem az ő egyik fontos tulajdonsága.A megismerő az a tudat.
Amikor tudatos vagy, mindig magadon belül vagy. S amikor nem vagy tudatos, akkor is magadon belül vagy, csak ekkor nem tudsz magadról, magodról, az énről, aki vagy. Ezért beszélek kétféle énátélésről, az egyik az, amit személyiségnek nevezhetünk, a másik pedig az, aki ennek magasabb oka, de vele való közvetlen, szellemi azonosulás nélkül.Ha majd egyszer a tudatomat láthatom működés közben, amikor a gondolatomat látom keletkezés közben, akkor magamon kívül leszek vagy belül?
A lényeglátók majd látják valójában az általuk elképzelt lényeget gondolat formájában.
Egyszer minden a tudaton belülre fog kerülni.
A tudás nem a halottá vált formájában hat a megismert objektumokra, hanem elevenen alakuló formájában, azaz születése, tudatosulása pillanatában, illetve azt megelőző pillanatban. Ezt a pillanatot kell elcsípni, s máris átéltük a gondolatban működő hatóerőt.A dolgok tudottak lesznek és ez meg is változtatja majd őket. Ezért hatás is a tudat, egy erőhatás. És ezért –megint a kályhánál vagyunk- anyag.
Minden automatikus valakiben tudatos.A nem tudatos tapasztalás is logikai művelet, de automatikus.
Mert a megvalósulásnak fokozatai vannak. A tudatos ember is mindig teremt. Ő először nem tudatos gépeket gyártott, hanem nem tudatosakat(, sőt előtte csak egyszerű szerszámokat). S most már a tudatosak is lehetségeseknek tűnnek egyesek számára. Így teremtenek a szellemi lények is. Eleinte ásványi, azután növényi alakokat, azután egyre fejlettebb állati formákat, s végül emberi formát hoztak létre. A tudatos tehát csak fizikai síkon új, szellemi síkon a legrégibb.A megérzés egy ősi logikai művelet. A tudatos az valami újabb keletű.
Hasonlóan látjuk. Fogalmaik tudatunkban alakulnak. De másképp is beszélhetünk erről. Illetve arról, ami ennek szellemi előképe. Mivel a tudatunkban lévő fogalmak a tudatunk előtt létező fogalmak képei, (ez utóbbiak azért nem ideák, mert ahhoz nem elég összetettek), hogy ezek az ideális fogalmak minden megragadásukkor alakulnak, formálódnak.Megragadnám az alkalmat, hogy feltételezzem: a fogalmak sem lehetnek állandóak. Nem csak látszólagosan nem azok, a megismerés beléjük hatolásának fokozatossága miatt, hanem mert egyfolytában újra meghatározódnak, amint a bonyolódás folyamán önmagukra visszahatnak.

én:
Mi van akkor, ha az érzésnek nincs nagysága, rezgésszáma, kiterjedése, csak minősége? Nem is tapasztaljuk másmilyennek, mint minőséginek.”
te:
És a világosságot vajon minek tapasztaljuk? Talán nem minőségnek?
Most már viszont tudjuk, hogy az valami más is. De erre csak az utóbbi időkben jöttünk rá.
Furcsa, amit mondasz, de igaz.
Ha lefordítom az én világnézetemre, akkor azt jelenti, hogy van éberlét és dudatalatti.
A problémát miért toltuk volna el? Csak magyarázni próbáljuk. Sokkal logikusabb, hogyha valami létrejön, akkor azt valaki létrehozza, mint az, hogy az magától jön létre. Ez nem megkettőzés, hanem a lét differenciáltabb magyarázata. A szellemi hozza létre az anyagot, s működik benne.én:
"Így teremtenek a szellemi lények is. Eleinte ásványi, azután növényi alakokat, azután egyre fejlettebb állati formákat, s végül emberi formát hoztak létre. A tudatos tehát csak fizikai síkon új, szellemi síkon a legrégibb.”
te:
Ez ellen semmi kifogásom sincs, de akkor ki őrzi az őrzőket, avagy ki teremtette a teremtőket?
Megkettőztük a világot és eltoltuk magunktól a problémát. Nem a megkettőzéssel van bajom, mert ki tudja? Az eltolás viszont elég nagy gond.
Ne mondd nekem, hogy szemernyi kétséged sincs afelől, hogy Steinernek igaza van!
Ha nem, akkor mi az amit még keresel? Nem létezhetnek titkot a számodra.
mitől vagy abban biztos, hogy ez tény?

Én semmiképpen sem látom be, miért kellene lemondani a fény- és egyéb minőségek valóságos érzékelésének lehetségesnek tartásáról, amikor csak a tapasztalatra, azaz az érzékelésre és a gondolkodásra hagyatkozhatunk a megismerésben. Ha azt mondod, hogy"Az igazi fény nem mérhető, nem rezeg. De ennek mintegy mellékhatása az anyagi létben az elektromágneses spektrumban való részvétele. "
Alapvető közös nevezőt keresek, azért emlegettem a rezgéseket.
, akkor nem mondasz mást, mint azt, hogy az érzékelésben mégsem bízol, csak a gondolkodásban. Hiszen a szemeddel fényt látsz és pl. a rózsa piros színét, nem pedig a rózsa-rezgést. Az ilyen materialista redukciók egy spekulatív világmagyarázathoz vezetnek, ami ma az iskolákban a tananyag.energiának vagy rezgésmennyiségnek, frekvenciának veszem, akkor ennek a mennyiségkülönbségét érzékeljük eltérő minőségnek.
Vedd észre, hogy ha ezt hiszed, akkor önkényesen gondolkodtál, ami szükségképpen vezet tévedéshez. Hiszen a rezgésekről hogyan győződsz meg? Érzékeled a műszerek segítségével, de végülis észlelet számodra a rezgés is. De észlelet számodra a szín és a fény is. De mit teszel? Kinevezed a mozgást, a rezgést az észleletek királyává, hogy azután a király mindent magának sajátíthasson ki. (De ez csak mese, a fantázia szüleménye. - Ez kétértelmű, de mindkét értelemben igaz.) Jöhetne egy másik döntőbíró, aki ugyanilyan hibás logikával azt is állíthatná, hogy valójában nincs rezgés, meg mozgás, mert mindezt csak a fény hozza létre. A rezgés csak egy hamis tudat, mert mögötte ott a fény. A fényből lett az anyag is. Nem tudnánk semmilyen mozgásról, ha nem volna fény. Hiszen az anyag világában minden mozog, s ha a mozgást a fény gyermekének tartom, akkor az egész anyagi világ fényből lett szőve.Azt is megkockáztatnám, hogy minden minőségérzet hamis tudat.
Igen, De ez a másik döntőbíró azt is mondhatná a te logikádat alkalmazva, hogy a létből eltérő minőségeket érzékelünk, a különböző érzékszervek eltérő minőséget képesek belőle élménnyé alakítani és ez adja a mennyiség illúzióját, mintha a fény rezgést vagy mozgást okozna. Nem hinném, hogy ez a képzeletbeli bíró a valóságos magyarázatot adja, hiszen ugyanolyan önkényesen jár el, mint a mai fizika és természettudomány.A létből eltérő mennyiségeket érzékelünk, a különböző érzékszervek eltérő mennyiséget képesek belőle élménnyé alakítani és ez adja a minőség illúzióját.
valójában mennyiség volna, hiszen minden tapasztalatunknak ellnetmond ez az állítás.az eltérő érzékelésbeli mélység
Egyesíti! Nem érzékeli. Tehát nem érzékelő szerv, hanem egyesítő szerv. Legfeljebb! Csakhogy a tudat nem alany, tehát nem is egyesít semmit. A tudat éppúgy a te részed, mint érzékszerved észleletei, gondolataid. Amikor ezeket észleled a benső világodban, akkor egy állapotban vagy, amit tudatosnak nevezhetünk. De te nem tudat vagy, hanem tudatos vagy ilyenkor. Nem tudat vagy, hanem van tudatod. A tudatnál sokkal több vagy. Az vagy, aki tudattal rendelkezik. Aki a tudatban a figyelmet mozgatja! A figyelem egy belső fénycsóvához hasonló valami. Amikor ezt a fényt, ezt a világosságot irányítod, akkor vagy tudatodnál, s amikor nincs erőd erre, akkor elalszol, átmeneti tudatlanságba merülsz. Amikor képzeteid vannak, akkor van tudatod. Amikor nincs képzeted, nincs tudatod. Képzeteidet akkor találod magadban meg, ha ez a világosság fényt vet rá. Pontosabban valaki irányítja ezt a fényt. S ez vagy TE, de az is te vagy, aki ezt alvás közben nem tudja irányítani. A tudatosság ennek a fénynek a működésétől, működtetésétől függ.Ezeket az információkat egyesíti ismét a tudat. Ezért neveztem a tudatot a legfőbb érzékszervnek.
Ezzel nem nyerne semmit.Miért van erre a varga betűre szükség? Hol "nyer" a lét ezzel valamit?
Csupa átélés vagyok, nagyon kevés logikával. Ezért érzem úgy, mintha egy rajtam kívül álló erő kényszerítene bizonyos dolgokat művelni, azért, hogy ne boruljon föl a lelki egyensúlyom.
Szerintem az ember nagymértékben tudatalatti lény. Viszont "ő" is a részem, de nem tudom ki kinek az alárendeltje.
Abban nagyon igazat adok neked, hogy többféle énből áll össze az öntudat.

Hogy az érzékelésben nem teljesen bízol, azt még el tudom fogadni, de hogyan lehet nem bízni a gondolkodásban? Ez saját öncáfolat volna minden esetben! Idézett mondatod is gondolkodásod eredménye, de akkor ebben sem bízol? Vagy tudod, hogy mikor melyik gondolatodban bízhatsz? Ez lehetetlen. Nincs olyan gondolkodó, aki a gondolkodásban való kételkedést hírdeti, s ténylegesen ne a gondolkodásában bízva hozná meg ezt az álláspontját!Fenntartásokkal bízom az érzékelésben, ahogy a gondolkodásban is.
Szerintem ha a tapasztalatainknál maradunk, akkor ez tiszta spekuláció, aminek nem sok köze van a valósághoz. A hangokat lehet hallani, a fényt, színeket pedig látni. Ha mégis hallod azt, ami szín volt, az csak azért lehet, mert dekódolva lett hangokká.Igen, piros fényt látok, de akár hallhatnám is a fényt.
Igen ez fontos!Nem ez a lényeg, hanem az, hogy bárhogyan is legyen tudomásom a fényről, valami módon rá fogok jönni, hogy a rózsabimbó csinált valamit egy adag közvetítő valamivel, ami olyan módosulást szenvedett el, hogy az egyéb más körülményeket is figyelembe véve –nagy valószínűséggel- az csak a rózsabimbótól eredhet.
Ezt tudhatjuk?Nincs két egyforma ember, aki azonosnak látná a piros színt.
Következetesen ragaszkodsz ahhoz, hogy a fény hullámhosszal rendelkezik, meg hogy rezgés stb. Ha a tiszta tapasztalatnál maradunk, nem mondhatjuk, hogy a látás rezgést vagy hullámhosszakat érzékel. Színeket! Az persze igaz, hogy van megfelelés az anyagon mért hullámhosszak és a fényérzékelés minősége között. De ez elég ahhoz, hogy a színminőséget hullámnak gondoljam? Persze fontos a mozgás a világban. De mi jogosít fel arra, hogy mozgásra vezessek vissza olyasmit, ami piros, (illatos, édes stb)? Mi készteti arra ma a tudomány embereit is, hogy mozgásra redukáljanak mindenfélét?De nincs két tökéletesen egyforma hullámhosszú fény sem, ami abszolút pirosnak nevezhető. Sőt még egy sincsen, mert két abszolút azonos periódusú hullámhossz sincsen.
Van viszont egy általános tapasztalati intervalluma a rezgéseknek, amit közös megegyezéssel piros egységnek, kategóriának nevezünk.
Valóságos az is! De nem mindegy, hogy van-e minőségérzékelés vagy nincs. Illetve, hogy ezt tarthatjuk-e a valóság egy részének vagy csak átszínezett valóságrésznek tarthatjuk.„Én semmiképpen sem látom be, miért kellene lemondani a fény- és egyéb minőségek valóságos érzékelésének lehetségesnek tartásáról”
Szerintem nem mondunk le róla. Egy rezgésmintázat miért ne lenne valóságos?
Igen.A rezgésmintázat előidézője is valóságos.
Ezeket nem érzékeljük. Mi színeket, ízeket stb érzékelünk. Ezeket a hullámokat csak hozzáfantáziálja a mai materialista tudomány az észleletekhez, ezeket kívülről hozzáilleszti az érzékelséhez, mintha ezek azok alapjai volnának, s ezzel úgy tűnik mintha nem tett volna semmi jogosulatlant, de mint mondtam, a megfelelést nem szabad azonosítani valami egészen más dologgal. A valóság egy része kedvéért ne veszítsük már el a másik felét!Csakhogy mi ezek következményeit, anyagot és elektromágneses hullámokat érzékelünk belőlük.
Nos, a gondolkodás valóban az. Legalábbis a gondolatok tudati születése pillanatában. De a nézetedbe ez nem tudom hogyan illeszkedhet logikusan bele. Ha nem vagy idealista, aki azt gondolja, hogy van nem anyag is, akkor a gondolkodást te anyagi folyamatnak kell tekintsed. De ha anyagi eredetű, akkor hogyan és mitől lehetne univerzális, hiszen az anyag törvényeit ismerve az anyag folyton pusztul. Nincs maradandó anyag, csak porladó, pusztuló, újra felépülő, újra eltűnő stb. Az univerzalitás az örökkévalóságról is kezeskedik. De nincs örökké anyag a fizika mai állása szerint is. A rezgés is változó. S a végén ott a hőhalál stb.a tudatos gondolkodás, ami egy univerzálisan kalibrálható, rugalmasan, állandóan módosítható érzékszerv.
Ezt nem a tapasztalat mondja, hanem egy a tapasztalatot magyarázni kívánó elmélet.A tapasztalat mondja, hogy nagyobb mennyiségű energia=látvány, kisebb mennyiségű energia=hőérzet. Két különböző érzéki élmény. Közöttük mennyiségi az eltérés mégis minőségi a különbség érzete.
Az biztos, hogy általában az érzékleteink nem egyedülállóan jelennek meg tudatunkban, hanem egy tudatunkban lévő dologhoz kapcsolódva, annak összetevőit adva, viszont ez nem az érzékelési képességeink egyesítő jellegéről tesz tanúbizonyságot, hanem arról, hogy az érzékelést folyton áthatja valami, ami egyesíti az érzékleteket. Maga az érzékelési képesség fogalma nem tartlamazza az egyesítést. (Egyébként ez meg aósi tapasztalható. Lehetséges csak pirosságot átélni, összefüggések nélkül.) Az érzékleteink mindig egymás mellett vannak. Ezeket a gondolkodás képes csak egyesíteni. Ezt azonban azért nem könnyű észrevenni és tudatossá tenni, mert az érzékelést lényegében áthatja a gondolkodás. Ez az a gondolkodás, amit te univerzális érzékszervnek gondolsz. Szellemi értelemben érzékeli az érzékeleteinkhez tartozó, az oda tartozó (szellemi világbeli) fogalmakat. S ez biztosítja az univerzális jellegét. Hogy ez tudatos-e vagy sem, az az ember fejlettségétől függ. Tehát a szubrutin hasonlatod helyes, ha a kompaktságot a gondolkodásnak tulajdonítod. A magasabb rendszer, ami az érzékelés által szolgáltatott elemeket egyesíti, az maga a gondolkodás. A tudatban a kép tehát a gondolkodás által összerakott különálló érzékletekből jön létre.Az érzékelést nevezzük egyesítésnek, jobb híján. Nem ismerünk elemi érzékelést!
Rendelkezem egy tudat-készséggel, vagy potenciállal, amit vagy ki tudok teljesen használni, vagy nem.
De, ha a készletem engedi rájövök, hogy honnan származik ez a potenciál, és akkor tetszés szerint bővíthetem is.

Ha én gyengén érzékelem, akkor helytelenül érzékelem, ha erősen, akkor helyesen? Lehet ezt így kategorizálni? Vagy ezért bizonytalan minden? Az energiámtól függ a figyelmem? Vagy a figyelmemtől függ az érzékelésre fordított energiám?a fizikai-kémiai környezete állapotától, az energia szintjétől függ. Magyarán sosem állandó. Kissé mindig ingadozik, hogy milyen információ értékű jelet fog továbbítani a magasabb szintű értékelő rendszerhez.
Ezt eldöntheti az, akire érvényes? - Látod, az ilyen ítéletek semmisítik meg mindazt az álláspontot, amit képviselsz.nem is megbízható sohasem teljes mértékben.
Látod, ezzel a példával pedig azt cáfolod, amit korábban állítottál: miszerint minden, de legalábbis nagyon sok minden minőség, amit érzékelünk, az mozgásra vezethető vissza. A szín, hang stb.Ha állóképeket 25 képkocka/másodperc sebességgel nézegetünk, akkor mozgást látunk. Egy olyan folyamatot érzékelünk, ami nem is valóságos. Mozgó képet látunk ott, ahol csak álló képek vannak jelen.
Ezért.Miért kéne a gondolkodásban megbízni?
Ez nyilvánvaló módon elsősorban az anyagi létünkből fakadó elfáradás kérdése. Másodsorban persze továbbra is vallom, hogy a gondolkodás anyagi testen kívül történik, legalábbis amennyiben nem érzékelhető dolgokról gondolkodunk, s ekkor ez tetszőleges számú logikai lépés is lehetséges talán. Sőt, ott feleslegessé válik, mint egy pillanatban, örökkévalóságban éled át azt, amit egyébként azután logikailag ki tudsz majd fejteni.Nincs olyan ember a Földön, aki tetszés szerinti számú logikai lépést képes volna végig vinni, tökéletesen következetesen.
Nem gondolom. De nem kell tökéletesnek lenni ahhoz, hogy a gondolkodás maga mindenre tökéletesen alkalmazható legyen. Hiszen én mint tudatos lény, csak használom a gondolkodást. A gondolkodás egy értékelő eszköz, mint ahogy a szemem egy érzékelő eszköz. A gondolkodás önmagában tökéletesen alkalmas a gondolkodásra. Nem kell hozzá tökéletesebbé válnia. Csak annak kell, aki használja.A gondolkodás összefügg a tudatossággal. Honnan gondolod, hogy az ember a tudatosság végső állomása?
A gondolkodásban rejlő végtelen lehetőségek kiaknázásának hiánya miatt ne a gondolkodást magát hibáztasd. A gondolkodás végig ugyanaz volt lehetőségeit tekintve. De - jól látod - egyre jobban tudjuk alkalmazni a valóság megismerésére:A mai kevésbé tökéletes gondolkodásomban miért bízzak meg, ha tudható, –feltehetőleg- hogy a jövőben jobbat és mást fogok gondolni?
A tanulás is ehhez hasonló, általa megváltozik az ember gondolkodás módja.
Ezzel az ideológiával áthidalhatatlan akadályokat állítasz a megismerés elé. Pedig a megismerés egyszerűen csak: megfigyelés és gondolkodás. Ha a megfigyelés területére fantáziálsz a gondolkodásnak megfelelő valamit ( ez volna a dekódolás!), akkor naiv realista módjára azt hiszed, hogy ezzel valami lényegeshez jutottál. Teljesen mindegy tehát, hogy egy lény az ultrahangot látja-e vagy hallja vagy netán hőhatásként is érzékelhetné. A lényeg a megismerés szempontjából az, hogy tudja-e, hogy mit hall, lát vagy érez melegnek. Ha mondjuk lenne egy atomérzékelő képességünk, vagy egy rezgéshullámlátó képességünk, azzal semmivel sem jutnánk közelebb a valóság megismeréséhez. Ez legfeljebb újabb módon adna ösztönzést, hogy az új érzékleteinket gondolkodva megértsük. De a megismerés mindenképp csak a gondolkodással jön létre az érzékletekre vonatkoztatva.Azt szeretném hangsúlyozni, hogy az érzékelés, kódolás. Bármivé dekódolhatnánk a fényt az agyunkkal, csak itt a Földön valamiért ez vált be.
A delfinek sem hallják az ultra hangot, hanem látják.
A szín és a hangmagasság egy fikció. Rendezett, lekezelt érzéklet.
A legtöbben mégis kisértetiesen hasonlóan érzékelik a valóság egyik felét, amit gondolkodva magukévá is tehetnek valamilyen mélységig.Miért volna két egyforma ember, aki a pirosat ugyan annak látná, amikor a hangot sem egyformán halljuk.
Szolfézs órán nagyon megmutatkozott, hogy egy hangot egyesek hamisnak, mások tökéletesen megfelelőnek hallottak. Sőt, az ember pszichés állapotától is függ, hogy egy hangot milyen frekvenciájúnak hall. Ez saját tapasztalat.
Én még sosem lőttem be magam, de hallucinálás közben úgy tudom, igen csak megváltoznak a színélmények és a szagok.
Az összefüggésből nem következik az, hogy az egyiket oknak nevezzék ki. Láttad: a 25 képkocka mozgásnak is tűnhet."De mi jogosít fel arra, hogy mozgásra vezessek vissza olyasmit, ami piros, (illatos, édes stb)?”
Gondolom az jogosítja fel erre a tudomány embereit, hogy mérhetetlenül sok bizonyítékuk van arra vonatkozólag, hogy ezek között összefüggés van.
Rátapintottál egy lényeges dologra. Érzékelés nem egyenlő a fizikai érzékeléssel. Az érzést sem a fizikai testtel éljük át. A fizikai test arra való, - ebből a szempontból tekintve - hogy az érzéseket a fizikai létben élve is átélhessük. Az idegrendszer teljes egészében erre való: a lélek érzéseinek és érzékelésének teret adni a fizikai létben. Még a motorikusnak nevezett idegrendszer is. (Korábban erre mondtam, hogy asztráltest hordozza az érzéseket; ami a halál után is létezik, és az érzések is.)Szépséget és jóságot, fájdalmat és bánatot is érzékelünk. Ezek miféle létezők? Közvetlenül veszünk róluk tudomást, ahogy egyes helyeken, mint a tengerben belemerülünk a szellem világba? Ezek ugyan olyan direkt minőségek volnának, mint a fény és a szagok?
Én nem ódzkodom, hanem csak nem értem, miért gondolod, hogy a rezgés mégis oka a fénynek és miegymásnak?Az anyagi és a rezgés az valaminek a megnyilvánulása.
Halvány fogalmam sincsen arról, hogy minek.
Nem állítottam soha, hogy a matéria az valami végső ok.
Teljesen homályos, hogy ez hogyan megy át valamibe, a lét okába, és az meg micsoda.
Egyáltalán nem tartom viszont indokoltnak az anyagtól és a fizikai törvényektől való ilyen szintű ódzkodásod.
Egy elméletet nem igazol az, hogy kevesebb érzékkel kevesebbet érzékelnénk. Azért mert valamit nem tudunk érzékelni, ellenben mérni és tudományos objektivitással meg tudunk figyelni, még nem lehet oka annak, hogy az érzékelésünket is belőle magyarázzuk. Hiszen evidens, hogy amit a tudomány megtalál és így vizsgál, az is az érzékelésnek felel meg. A gondolkodás ehhez is szükséges, hogy valósághoz jussunk. De az érzékelést ugyanígy kell kiegészíteni gondolkodással, mint a mérési eredményeket. Minden méréssel kapott eredmény: érzékeltnek felel meg. Ezért jogosulatlan valamilyen érzékelt dolgot kinevezni oknak. Ahogy a hallás nem oka a látásnak, úgy a mozgás sem lehet a látásnak. Mind érzéklet.„Ezt nem a tapasztalat mondja, hanem egy a tapasztalatot magyarázni kívánó elmélet.”
Ha kizárólag a közvetlen tapasztalásra hagyatkoznánk, sosem jönnénk rá semmire. Amit nem látok, az nincs?
Elméletmentes megismerés.„…hogy a tudatod benne van valamiben (ez volna a szellemi lét), ahonnan egyre újabb tartalmakat képes lehívni. Hiszen ha a tudat egy szellemi értelemben elkülönülő "tér" a szellemi óceánban, akkor aszerint, hogy az én mint szellem - érdeklődése szerint - ezen óceán mely részébe kíván elmerülni, válik képessé tudati tartalmát onnan bővíteni. Ez a tudományos megismerés módja is egyébként.”
Ez nagyon szép, költői kép.
Az érzékeléssel kiszakadunk a valóság egységéből, és a gondolkodással belemerülünk, s ekkor egyesítjük magunkban az érzéklettel valósággá. Az érzékeléssel kívülről, szembenállunk a valósággal, s ezért csak egy utalásunk van az érzékletekben a valóságra, de a gondolkodással belülről belemerülünk a dolgok mivoltába, s lényegüket megragadva az érzékleteinket is el tudjuk helyezni a valóság egsézében.Az érzékelésünk tesz alkalmassá a valóságba való lemerülésre.

Csak azt akartam jelezni, hogy a közeg nem lehet érzékelés, ahogy a hajó sem lehet víz. Hiába a vizen tapasztalod a hajót, ha a hajó nem víz, akkor nem nevezheted azt víznek. A közeg tehát a hajó viselkedését behatárolja, de az nem maga a közeg.„A közeg, ahol az érzékelés történik, az sem az érzékelés, hanem a közeg a maga energiaszintjével együtt. A közeg tehát közeg, nem érzékelés.
Amit írtál, azt is érzékeléssel vesszük észre. De amit érzékeléssel veszünk észre, az nem mindig érzékelés!”
Ne haragudj, ebből egy szót sem értek!
Megteszed, hogy másként próbálsz rávezetni?
Igen, az egyre nagyobb bizonytalanság korában élünk. Tudományosan mindenképpen. Azt hiszem, egyre mélyebbre ásunk, a pincébe jutva igyekszünk megismerni a tetőt és a padlást. Nem csoda, hogy ilyen módon elbizonytalanodunk.Mi az, hogy biztos?
Rendíthetetlen axióma? Van olyan?
Csak azt tudom, hogy az én kis miliőmben hogyan működik a világ a legnagyobb valószínűséggel. Ehhez viszonyítva tanulom meg, hogy mikor érzékelek valamit helyesen, vagy helytelenül.
Nagyon merész vagyok, amikor általánosítok és kiterjesztem ezeket a helyi érvényességű praktikusságokat a gondolkodásommal egy, különben érzékelhetetlen tartományra.
Kizárt, hogy a valóság állandó intenzitású legyen
Próbálkozom:Ha tudnám, hogy mi a valóság definíciója
Az biztos.Nem úgy kell gondolkodni, hogy valami vagy igaz, vagy nem igaz!
Ezért mondom, hogy fel kell ismerni a biztos pontunkat: a gondolkodást, különben semmi sem tűnik biztosnak.A kizáró gondolkodás vezet az ilyen mondásokra. Feloldhatatlan ellentmondások tömkelegét lehet vele gyártani. A végén mindig az jön ki, hogy nem is létezik semmi sem.
Ez a magasabb rendű értékelő szerkezet épp úgy hibázik, mint az alacsonyabb rendű!
Különben miért vitatkoznánk? A vita a tökéletlen működésének az ékes bizonyítéka.
Nem értékeljük egyformán a már eleve nem is egyformán érzékelt világot.
Sajnos a gondolkodás az egy viszonylat. Önmagában nem létezik!
Miért azt tudhatod, hogy nem tudhatod?!„De gondold meg, te nem a gondolkodásban kételkedsz, hanem a gondolkodás megfelelő használatában! Ebben lehet kételkedni, de nap mint nap tapasztalhatod, hogy mégis fejlődsz, a mai gondolkodásoddal közelebb kerültél a teljes valóság megragadásához. Tehát ha ezt tapasztalod, akkor mégis beláthatod, hogy más a gondolkodás és más a gondolkodás szubjektív használata.”
Ezt egyszerűen nem tudhatom!
Onnan, hogy a gondolkodás éppen úgy objektuma a gondolkodásnak, mint mondjuk a szikla, a Nap vagy az emberi test. Ha nem volna objektív tény, akkor szubjektív lenne. Tehát a gondolkodás éppen úgy része a létnek, a valóságnak, mint a szikla vagy a Nap vagy az emberi test. A gondolkodás azonban abban különbözik ezektől, hogy képes minden lényegére rálátni, képes észlelni a szikla, a Nap és az emberi test lény(eg)ét, szellemi valóságát. Benne vagyunk a valóságban s a valóságban van egy eszköz, ami a kezünkben van. Ha jól használjuk, akkor örökérévényű ítéleteket is hozhatunk.Honnan gondolod, hogy olyan mértékű rálátásunk van a világra, vagy a gondolkodás mibenlétére, hogy bármilyen ítéletet hozhatnánk, ami örökérvényű?
Elvileg nem szükségszerű a fejlődés, a gyakorlat mégis azt mondatja velem, hogy kisgyermekként mindenki gynegébb volt gondolkodásban mint érett korában. Ez a fejlődés nem? De ugyanez átvihető évezredeken át tartó kultúrfejlődésre is.Honnan veszed, hogy fejlődésről van szó?
„A gondolkodásban rejlő végtelen lehetőségek kiaknázásának hiánya miatt ne a gondolkodást magát hibáztasd. A gondolkodás végig ugyanaz volt lehetőségeit tekintve.”
Nem tudom, hogy mi a gondolkodás, csak azt tudom, hogy mit csinálok, amikor gondolkodom: lehetséges, és kevésbé lehetséges jövőbeli események közül választok, ami szerint a jelenlegi cselekedetemet módosítom.
Ha a múltat firtatom, azt keresem, milyen jövőbe mutat.
A végtelen lehetőségekről annyit, hogy inkább végtelen akadályokról beszélnék.
Nem! Elfelejtetted, hogy számomra a megismerést az észlelet és a fogalom együtt adják. De hiába észlelnék ezerféle minőséget az ezerféle érzékszervemmel, ha nem volna gondolkodó képességem, nem érne ez semmit a megismerés szempontjából. Tehát azt akartam jelezni, hogy az érzékeletek száma csak indítékot ad a gondolkodásnak a megismeréshez, de ebből a megismerő én csak akkor profitál, ha eljut a gondolkodással a valósághoz. Sok tekintetben bőven elég számú érzékszervünk és újabb érzékszervek csírái vannak ahhoz, hogy sokkal közelebb legyünk a teljes valósághoz, mint amilyen közel most vagyunk. De lehet ezt segíteni gépekkel is.„Ha mondjuk lenne egy atomérzékelő képességünk, vagy egy rezgéshullámlátó képességünk, azzal semmivel sem jutnánk közelebb a valóság megismeréséhez.”
Nem tudom, akkor minek építünk ilyen érzékelő műszereket? Értelmetlen csacskaság gyorsítókba feccölni milliárdokat?
Nem. Mert magával a gondolkodással szerzünk ismereteket. Más dimenzióak érzékeletei adnak erre ösztönzést, de az érzékeletek vagy a műszerek adatai még nem ismeretek, csak ha gondolkodva feldolgoztuk őket.A jelenségek más dimenzióinak ismerete szerinted nem fejleszti a gondolkodást?
Ezt én figyelembe veszem, csak a világnézethez nem alég a gondolkodás, ember is kell hozzá. S a szubjektivitás az emberből ered. Ez bizonyítható is. A gondolkodásról nem bizonyítható, hogy szubjektív volna. Próbáld csak meg!Nem veszed tekintetbe, hogy a gondolkodás is szubjektív. Kultúránként és történelmi koronként is más az emberek általános világképe.
Ezt te joggal gondolod, hiszen nem veszed tekintetbe saját és környzeted szellemi létét, ami anygatól független is leht. Én azonban holtbiztos vagyok ezek létében, mert tapasztalataim is erről győztek meg, s ezért a Föld elpusztításával sem válna senki sem gondolkodó képessében, és egyéb szellemi képességeiben alacsonyabb szintűvé, hanem csak ezen képességek anyagi szinten való kifejeződésében válnánk korlátozottá.Egy szemvillanás alatt képes lenne az ember a kultúrája nélkül a gügyeség szintjére visszaesni.
De. A fájdalom: érzet. Ha elmennék orvoshoz, de nem volna képzetem a fájdalomról, s arról, hogy ezt a fejemben érzem, akkor az orvos hetekig vizsgálhatna, míg talán közben meg is gyógyulnék magamtól, mert nem tudnám elmondani, hogy mi a bajom. A fejfájás képzetét kell tehát közölnöm az orvossal. S a képzetben rejtett módon benne van az érzékelés és a gondolkodás eredménye is. Különben nem tudnám felidézni és elmondani másoknak is. Tehát a lényeg: érzékelt és gondolt is!„…jogosulatlan valamilyen érzékelt dolgot kinevezni oknak.”
Ha beteg vagy, akkor miért mész orvoshoz? Az orvos jó esetben fiziológiai szinten meg fogja mondani, hogy a bajodnak mi az oka.
Ha fáj a fejed, akkor a rossz közérzetednek nem a fejfájás az oka?
Ezt kétségbe vontam volna? Nem hiszem.Igenis közvetlen összefüggések vannak az érzékelt dolgok között.
Ha az érzékelt dolog alatt a gondolt dolgot is értjük, akkor igazad van.dőreség azt állítani, hogy egy érzékelt dolog nem lehet ok.
Én az elmélet alatt azt értem, amit a gondolkodás egy adott folyamat vagy tény magyarázatául elégtelen tapasztalat alapján alkot a valóság magyarázatára. Az elméletben mindig túlteng a gondolkodás, pontosabban a nem valóságra vonatkozó gondolkodás. Valamit mindig hozzátesz, amit előbb érzékelni kellett volna, hogy a valóságnak megfelelő ismeretekhez jussunk.„Elméletmentes megismerés.”
Igen, az volna csak a szép. Milyen jó lenne gondolkodás nélkül megélni a valóság teljes spektrumát. Megélnénk, de nem tudnánk róla individuálisan.
Lemondjak a fejlődésről? Csak mert most éppen erre képes a tudatom? Mikor lehetőségem van a tudatom tágítani és olyan tapasztalatokat befoigadni, amikkel közelebb jutok a teljes valósághoz?De ezt úgy is lehet, ahogy évmilliók óta zajlott eddig. Elfogadni belőle annyit, amennyit érzékel a tudat. Elfogadni annyinak és akkorának, amennyit érzékel belőle.
„Elméletmentes megismerés.”
Igen, az volna csak a szép. Milyen jó lenne gondolkodás nélkül megélni a valóság teljes spektrumát.
Igen, de nem volt még számunkra megismerés. Hiszen amíg nem tudtunk megkülönböztetni, addig nem létezhetett megismerés!„Elméletmentes megismerés.”
...
Ez egy paradicsomi állapot volt. A kiűzetés a gondolkodással vette kezdetét.

„Csak azt akartam jelezni, hogy a közeg nem lehet érzékelés, ahogy a hajó sem lehet víz. Hiába a vizen tapasztalod a hajót, ha a hajó nem víz, akkor nem nevezheted azt víznek. A közeg tehát a hajó viselkedését behatárolja, de az nem maga a közeg.”
Szerintem is van egy tágabban értelmezendő érzékelés, ami tudattól független is lehet.
Nem egészen. Ahol a 2+2 előfordulhat, ott mindig 4, szerintem.én, a felcímkézett materialista élek ezzel a gyanúperrel, te viszont rendíthetetlenül hiszed, hogy 2+2=4-gyel, mindig és mindenhol.
Egyszer egyet fogunk érteni, mert tapasztalni fogod.Amiben talán sosem fogunk egyet érteni, az a tudat egyéb dimenziókból való származtatása.
Nem ez a tapasztalat. Látod az ilyenekre mondom, hogy az elméletekre nem sokat adok, hiszen adott tapasztalatból sokkal többet levon, mint amennyi indokolt volna. EllenbenDe, mi van akkor, ha tényleg Clarke féle relációk határozzák meg a létezőket?
Ez biztos!. Erre mondtam azt, hogy az érzékleteknek önmagukban nincs értelmük, az értelmet mindig a gondolkodás adja a dolgokhoz, s így kapjuk a valóság valamely szeletét. A viszonylatot valami kell, hogy adja, s más nincs, mint a gondolkodás. Tehát az a bizonyos kifürkészhetetlennek tűnő xy a kifürkészés eszközét a kezünkbe adta, hogy felfejlődjünk hozzá.arra utalhatott, hogy minden csak viszonylatban tűnik érzékelhető tulajdonságú valaminek.
Ezzel nagy igazságot érintettél, ugyanis pont azért vannak nézetkülönbségek az emberek között, mert a valóság teljességéből mindig egy részt vesznek egésznek, s ennek tükrében magyarázzák a tényeket és tapasztalatokat. Csakhogy a valóság egészéből sokféleképpen kihasíthatunk a magunk számára egésznek tűnő dolgokat, amik egyébként magukban egésznek is tekinthetők, egy szűkebb értelemben. S a magyarázatok mindegyike az igazság egy részét adja. S ha azután egy még nagyobb egészben szemléled és gondolod át e magyarázatokat és ezek tapasztalati alapjait, akkor egy magyarázatban is össze tudod foglalni a lényegét a dolognak.csak az egész által meghatározva olyan, amilyen!
Meg lehet őket látni, csak ehhez fejlődésre van szükség. Akár ebben az életedben elérheted, bár nem biztos ekkor sem, ha megfelelően és kitartóan iskolázod az érzékelési és főként a gondolkodási képességeidet.Miért nem lehet az univerzáliákat közvetlenül meglátni? Miért kell a szellemvilág evolúcióját bevárnunk ehhez? Nem értem, miért ilyen szerkezetű a megismerés rendszere?
Az univerzália kész. Az egy lény(eg). Ez a lényeg a(z emberi) tudatban sokféleképpen, sokféle formában megjelenhet. Ez a forma, a formálás teljesen új minden univerzália gondolásakor, felfogásakor. S ez azután szellemileg beépül a világba, s a fejlődés újonnan megszülető egyik erejévé vagy inkább "szubsztanciájává" válik. Ugyanakkor az ember a gondolkodásával olyat is képes alkotni, ami előtte soha nem volt a szellemi világban. Például a benzinüzemű autó ideája, univerzáliája ilyen lehet, azt hiszem. (Korábban legfeljebb növényi magerővel hajtott jármű létezhetett, nem ásványi erővel hajtott)Az egész értelme vész teljesen homályba.
Minek kell valamit megismernünk, ami már univerzália formájában is kész, tökéletes.
Igazad van, de erről beszéltem. A tökéletesség csak bizonyos értelemben vam meg, más értelemben tökéletesítésre szorul. Például énünk gondolkodik. Ez azt jelenti, hogy énünk belehelyezkedik a gondolkodásba és a figyelmét, ami olyan, mint egy szellemi fénycsóva az én által irányítva a gondolkodásban, ráirányítja a szellemi lét valamely ideájára. Ennek eredménye egy fogalom, gondolat vagy gondolatorganizmus felbukkanása az éntudatban. Egyelőre az élő idea halott fogalomként vagy képzetként való felfogásáig jutottunk szellemi fejlődésünkben - legalábbis e tekintetben. A tudatban lévő fogalom lehet, hogy bizonyos értelemben már tökéletes az én számára, de tökéletesebb fokra jutunk, ha e halott fogalom alapját is megismerjük elevenen alakuló formájában ideaként, szellemileg tudatosan.Nem lehet a világ igazi arca tökéletes
Jól látod. S mit tapasztalunk az anyagi-emberi létben a téridőben? Hogy ami történik, annak általában valakiben van, vagy valakikben van az oka. Ugyanez érvényes a világ minden részére. Valakikre visszvezethető vagy valakikre. Ki a valaki? Aki: ÉN. Az én az emberben is szellem. Az én gondolkodik:a szellem szellemi tevékenységet végez. S aki a gondolkodására rálát, az ezt hamarosan saját tapasztalatával erősítheti meg.Az idea logikus feltevés, ami az én meglátásom szerint nem fér a lét okának magyarázatába. Azért nem, mert a logikus magyarázat megkövetel egy előző lépést, meg megint egy előző lépést, aminek így sosincsen vége.
A többértékű logikát viszont passzolom, mert fel sem tudom fogni, miről van szó.
„Miért azt tudhatod, hogy nem tudhatod?!”
Nem! Ezért vagyok bizonytalan.
Minden változik! Folyton! Még az univerzáliák is. És minden képlékeny!Állandóan újraértékeljük és felépítjük a valóság gondolati képét. A gondolkodás, a tapasztalat, vagy a valóság változik? Szerinted a valóság változatlan?
Benned van: gondolkodás a neve.nincs szilárd viszonyítási pont?
Jó, hogy erre figyelmeztettsz. Én nem így érzem, de lehet, hogy igazad van, majd átvizsgálom magam e tekintetben. Én úgy érzem, hogy a maga helyén kezelem a dolgokat. Egyébként tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy az anyagi lét, a testem is adomány! Sőt az anyagi evolúció szellemi alapjairól is tudok, s az is éppoly csodálatos, ahogy az anyagi oldala.Úgy beszélsz az anyagi létezésről, mintha az valami nyűg lenne. Tényleg korlát, de egyben adomány is, mert ez az egyetlen eszközünk ahhoz, hogy valamit kiötölhessünk.
Igazad lehet. Nem illetéktelenség. Csak elképzeléseim vannak a jövő irányáról, s abba a természeten keresztül vezet az út, nem a természet alatti világon át. Egyébként a megismerés behatolás valaminek a lényegébe, tehát van egy olyan ismeret a megismerésről, hogy emiatt csak tapintattal, tisztelettel és felelősséggel, szeretettel szabad végezni. (S látod, ezek azok a tulajdonságok, amik miatt az állatok sokkal kevesebbre képesek e tekintetben.)Szinte rossz érzésem van, hogy akkor mi valami betörők vagyunk, akik a valóság más dimenzióiba akarnak illetéktelenül behatolni.
Semmiképpen. sem semmisítjük meg egymást. Sőt. Az együttműködés elképzelhetetlenül magas szintjére gondolj inkább, s az ember a szabadság képességét viszi majd elsősorban bele ebbe az együttmunkálkodásba.A szellemi terület egy ellenséges terület? Ha fokozatosan behatolunk oda, a szellemlényekkel mi lesz? Kölcsönösen megsemmisítjük egymást, és megszüntetve-megőrizve létre jön belőlünk valami nagyon szuper dolog?
Valójában én vallom azt is, amit te. A kettő együtt érvényes. A gondolkodás adomány és vele formálóan vagyunk a létben. Az ember nem dönött aról, hogy kér-e a gondolkodás képességéből, ezért ránk van kényszerítve. Hogy igazán használni tudjuk, tanulási folyamaton kell áthaladnunk, mert ezt kaptuk, de kiérdemeltük a fejlődés által. Tehát mondhatjuk, hogy kialakult képesség. Hiszen az emberi testben egyszercsak kialakult a gondolkodás lehetősége.Itt nagyon eltér a vélekedésünk. Szerinted a gondolkodás egy készen kapott adomány, szerintem meg a valóság által ránk kényszerített, megtanult, kialakult képesség.
Olyan képesség, ami visszahat az őt megszülő valóságra és egy újabb tényezőként átformálja azt.
Az én a gondolkodás révén képes ugyan a tisztán szelelmi létben is meglátni és ezáltal mintegy feldolgozni, megérteni a dolgokat, de amiről beszéltem, azt az anyagi világban való megismerésre értettem. Ez a folyamat oitt úgy módosul, hogy minden érdemi megismerés előtt érzékelni kell érzékszervekkel. Az így kapott érzékletek felelnek meg a dolgok külső oldalának. A dolgoknak azonban van belseje, lényege is. Ehhez akkor jutunk, ha gondolkodással a dolgok lényegébe hatolunk. S amikor a dolgok lényegébe hatolva egyesítjük az így szerzett ismereteket az érzékleteinkkel, akkor lényegében feldolgoztuk érzékleteinket, azaz beledolgoztuk őket a hozzájuk tartozó lényegbe.Nem értem, mit értesz feldolgozáson? Mi szerint dolgozzuk fel?
Tehát nem a logikával - eredendően. A logika csak egy átmeneti segédeszköz, amire nem lesz szükségünk, ha állandóan intuícióban élünk. A gondolkodás lényeg észlelő képességét Steiner nyomán intuíciónak nevezem, ennek során mintegy egycsapásra belátjuk a lényegi összefüggéseket. Ezt azután - ha tudjuk - logikailag kifejthetjük. Minden "aha élmény" ilyen intuíció, nem pedig logikai levezetés.Mi szerint dolgozzuk fel? A készen kapott logikai gondolkodás sémájával? Ez a séma szerinted a lét etalonja, ami „egycsapásra” érthetővé tesz mindent, csak haladnunk kell a kijelölt úton?
Én is ezt mondom.A lényeg, hogy érzékelni kell valamit, hogy elkezdhessek gondolkodni. Logikusan első az érzékelés. Az ok megfejtése az érzékeléssel kezdődik, szerintem.
Így van.Tudatosan érzékelni csak gondolkodó tárgy képes.
Még ebben is egyetérthetünk, ha nem gondolod, hogy az érzékelés lehetséges tudat nélkül is. Tehát a növény élete például nem érez semmit, mert nincs a növénynek tudata. Mert az életben magában nem lehet érzet, csak a tudatban. Az érzethez nem szükséges gondolkodás, ehhez érző-képesség kell, ami nem gondolkodás és a puszta élet kevés hozzá.A nem gondolkodó tárgyak is érzékelik egymást, de érzetük az nem keletkezik.

Így igen. De szerintem így helytelen beszélni, mert akkor az érzékelés tapasztalatát összemossuk a puszta kölcsönhatással. A Nap rásüt a vasdarabra és az felmelegszik. Ha ez érzékelés, akkor bármire ráfoghatjuk, ezzel azonban elvész minden eredeti érzékeléshez kapcsolt fogalmunk. Ezzel egy homályos hálóval vontunk be mindent és mindenhol érzékelésről beszélhetünk.Ha tényleg van minőség, akkor lennie kell tudaton kívüli kölcsönhatásnak is. (Nevezzük így a tudaton kívüli érzékelést.)
Nem értem. Miért jutnál ezzel a végtelenbe? És a mennyiséggel mi a helyzet? Azzal nem jutnál oda?Struktúra=minőség=idő=logika. Ez az egész egy téridős végtelenhez vezet.
Például úgy, hogy a valóságban objektíven egy csak gondolkodással megragadható lényeg hat, s ez adja a világ egységes karakterét.Hogyan magyarázható egyneműséggel a tapasztalati valóság? ……
Én ugyan nem is tudom, hogy mit is értek ezen a „helyen”, de tartok tőle, hogy mást értesz ezen, mint amit én elgondolni se tudok. Nem így van?
Dehogynem!Akkor nem kézen fekvő, hogy a tudat világa is épp olyan létező, mint a vízen úszó hajó?
De tettem én ilyet? Nem hiszem. Az viszont tény, hogy értékelni kell a lét részeit, hogy eligazodjunk benne és fejlődjünk benne.A létezést nem volna szabad úgy rangsorolni, hogy vannak létezőbb és vannak kevésbé létező dolgok. A létezésben minden egyenlő!
Így van. Valójában még az álmok és fantáziák is létező dolgok. Csak tudni kell, hogy milyen értelemben léteznek.Miért lenne a tudat világa ezért virtuális?
Az érzések valószínűleg fontosabbak számunkra, viszont a gondolkodás nélkül az érzseinkről sem volna fogalmunk.A gondolkodás a tudatnak csak egy része. Szerintem nem is a leglényegesebb része.
Egyet értünk. A gondolkodással megismerheted a már teremtett világot, s azután a gondolkodásban működő erővel teremthetsz új világot. Ahogy a tejfogaink a maradandó fogaink mintaképei gyermekkorunkban, úgy a megismerés is eszköz arra, hogy társteremtőkké váljunk.Az izgalmas mindennek a tudomásnak más tudomásokkal való logikátlan, szabad társításában rejlik. Ez az, ami sokkal több, mint gondolkodni. Az új létezők, új világok teremtése szerintem az, amiért egyáltalán létre jött a gondolkodás. A gondolkodás és a vízről, mint előzményről alkotott árnykép a kiindulási alap ehhez
Én viszont fennn tartom eddigi véleményemet és egyet értek ezzel is. Ugyanis a lényeglátáshoz segíthet egy már m eglévő logikus gondolkodó kifejtés is. Már csak azért is, mert a gondolkodásba való elmélyedés egy alacsonyabb foka a logikus kifejtés, s a egy magasabb fokra a logikus gondolkodásból könnybbe feljebb lépni, mint egy puszta világba bámulásból. Az intuícióhoz nem úgy jutunk, hogy becsukjuk a szemünket és ölbe tett kézzel várjuk, hogy a tudatunkat ellepjék a felismerések. Kizárólag erőfeszítésekkel megerősített tudati élettel juthatunk intuíciókhoz. S a gondolkodás megtanulása már ilyen valami. A gondolkodás használata, logikusan, még inkább ilyen. És végül ezt a holt gondolatszférát elhagyhatjuk az élő ideákhoz érve.Ha majd a felismerésekhez nem kell logikával fárasztani magunkat, hanem „aha élményként” felismerésekhez jutunk, ehhez a logikai levezetés izzasztó munkája nélkül nem juthatunk el. Ez a közvetlen felismerő képesség egy biztos sémát feltételez. Ezt a sémát a megelőző számtalan gondolkodással való megismerés és megerősítés hozza létre.
Nem értek egyet veled, mert biztos vagyok benne, hogy az intuíció egy ilyen kikristályosodott gondolkodás eredménye.

Struktúra=minőség=idő=logika. Ez az egész egy téridős végtelenhez vezet.

Ezért van baj a strukturális, tehát logikus gondolkozással. Mert a végtelennek szerintem nincs értelme.
Szerintem mi nem tudunk vele egyelőre még megfelelően bánni, bár már e téren egészen egzakt eredményekre tudunk jutni.a matematika semmit nem tud abszolút pontosan leírni.

Vissza: Az öntudatosság kutatása
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég